Izleti v matematično vesolje 2011/12
Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu
Tudi letos bo na Famnitu potekal Poletni tabor Matematika je kul.

Od 12. do 25. oktobra 2011, Armerija, Titov trg 4, Koper
Mejniki: Oris razvoja teorije grafov v Sloveniji

Dr. Boštjan Kuzman, PeF UL in IMFM

Po svojih skromnih začetkih v 70-tih letih dvajsetega stoletja je postala teorija grafov danes ena mednarodno najbolj prodornih vej slovenske matematike. Ob mednarodni konferenci junija 2011 na Bledu sem pripravil razstavo plakatov, ki sem jih poimenoval mejniki. Na njih so prikazani majhni in večji koraki, ki so jih na področju teorije grafov prehodili slovenski raziskovalci in raziskovalne ustanove: od prvih strokovnih in raziskovalnih člankov do prvih doktorskih disertacij, znanstvenih sestankov, uglednih mednarodnih publikacij in položajev v mednarodnih strokovnih telesih, do novih fakultet, znanstvenih revij in drugih projektov.

O avtorju razstave: Boštjan Kuzman je doktoriral iz matematike na FMF UL (2010). Zaposlen je kot asistent na Pedagoški fakulteti UL, raziskovalno pa deluje na področju teorije grafov. Aktiven je tudi na področju promocije znanosti kot soizvajalec in soorganizator poljudnih predavanj, strokovnih seminarjev ter poletnega tabora MARS za srednješolce, pa tudi kot občasni strokovni sodelavec poljudnoznanstvenih oddaj na RTV Slovenija.

V sodelovanju z DMFA Slovenije. Pripravo razstave je sofinanciralo Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije, program Promocija znanosti 2010/11.




Projekt sofinancira: