Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije

  

Vabljeni na letošnje drugo predavanje cikla Famnitovih izletov v matematično vesolje 2023/24.
 

S predavanjem z naslovom "Izlet v galaksijo poskusov teorije iger" se je zaključil  cikel Famnitovih izletov v matematično vesolje za študijsko leto 2023/24.  

Vabljeni, da se nam ponovno pridružite prihodnje leto!

ZOOM

“Cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu”

Ponovno na matematična potovanja

natisni

Letos se bo izvajal že petnajsti cikel poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v svetu. Predavali bodo izkušeni predavatelji, ki so povezani z našo fakulteto. Na prvem predavanju se bomo spraševali, kaj družabna omrežja res vedo o nas. Na naslednjem predavanju bomo spoznali, kako lahko s pomočjo laboratorijskih poskusov, ki temeljijo na teoriji iger, preučujemo vrednote in vedenjske značilnosti posameznikov. Nato si bomo pogledali, kako z matematičnimi prijemi premagamo nasprotnika v igri SET. V naslednjem predavanju bomo odkrili skrivno vlogo, ki jo je imel Königsberg pri odklepanju vrat v neverjeten svet, kjer se je začela teorija grafov. V predzadnjem predavanju bomo spoznali matematiko v ozadju igre Sudoku. Za konec bomo potovali v fascinanten svet, kjer je red ustvarjen iz tega, kar se zdi kaos.

Že petnajsto leto zapored bomo na poljuden način odkrivali starodavne in sodobne matematične koncepte ter njihovo uporabnost v različnih vejah znanosti, naravoslovja in družboslovja. Lepo vabljeni!

Izr. prof. dr. Ademir Hujdurović, dekan UP FAMNIT